top of page

Защо риболовът е здраве

Научете защо риболовът е полезен за здравето и защо е чудесен начин да подобрите психическото и физическото си благосъстояние, независимо дали сте спортен риболовец или любител.

Риболовът ви поддържа във форма


Ловенето на риба напряга основните мускулни групи, сърцето и белите дробове. Замятането, навиването на макарата и след това изтеглянето на улова изисква малко сила. А какво да кажем за големите шарани или непокорните щуки? Ангажират се раменете, гърба, ръцете, коремните мускули и краката – направо си е активна тренировка без да е необходимо да се потите във фитнеса!


Риболовът увеличава синтезирането на така полезния витамин D


Дори когато небето е мрачно, фактът, че сте навън, означава, че тялото ви може да попълни критичните си запаси от витамин D. Той помага за регулиране на количеството калций и фосфор в тялото ви, като поддържа костите и зъбите ви здрави. Повишава имунитета и е свързан с борбата с депресията.


Риболовът подобрява концентрацията


Ако сте навън и забелязвате заобикалящата ви среда, подобрявате способността си да се концентрирате. Разходката сред природата или просто прекарването на време сред зеленина води до промени в мозъка, които подобряват нивата на концентрация. А риболовът на плувка съвсем изостря сетивата!


Риболовът намалява стреса


40% от възрастните страдат от безсъние поради стрес. Престоят близо до вода намалява безпокойството и внушава усещане за спокойствие. Все повече и повече се осъзнават терапевтичните ползи от риболова за лечение на посттравматично стресово разстройство, депресия и други психични заболявания.


Риболовът с приятели


Без значение на каква възраст сте, когато се присъедините към риболовен клуб, ставате част от общността, независимо дали участвате в състезания или просто кимате за поздрав на риболовеца на следващото колче. Можете да се ангажирате до каквато степен пожелаете, повече или по-малко, но да бъдете сред съмишленици, да споделяте интереси и да се свързвате с нови приятели – това е чудесен начин да прекарате деня и да намалите напрежението.


Риболовът подобрява самочувствието


Риболовът е свързан с лични цели и постигането им е сигурен начин за подобряване на самочувствието. Това е и умение за цял живот, на което можете да се насладите на всяка възраст. Всеки риболовец си спомня първия си улов. Просто погледнете начина, по който очите светват, когато се говори за това. Риболовът също е перфектното умение, което да предадете на децата си. Много риболовци си спомнят родител, дядо или друг роднина, който ги е завел до местен водоем и им е показал как да хванат първата си риба. Прекарването на време със семейството също насърчава чувството за сигурност и благополучие, превръщайки риболова в полезна дейност за учене.


Риболовът ви позволява да се изключите


Повечето хора ходят за риба през уикенда, но все по-често виждаме много риболовци след работа покрай реката или на морето. Затова зарежете компютъра и безкрайните имейли, махнете се от конзолата или таблета и оставете очите си да почиват върху искрящата вода.

Реката, езерото и морето са отворени за всички, за да се насладят на гледките и звуците на природата, за да можете да се отпуснете всеки ден.


Източник: превод и адаптация от интернет



108 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page