top of page

Любителският риболов в Черно море вече ще се осъществява само с валиден риболовен билет

Министерски съвет одобри Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите. Любителският риболов в Черно море според промените вече ще се осъществява само при наличието на валиден риболовен билет, което цели постигане на унифициран подход към всички въдичари. Според промените ще бъдат забранени за използване уредите серкме, цапало и рачила в естествени води и водни обекти, изкуствени водни обекти и специализирани обекти за аквакултури.

 
 

Според промените ще бъдат забранени за използване уредите серкме, цапало и рачила в естествени води и водни обекти, изкуствени водни обекти и специализирани обекти за аквакултури.


Други изменения в Закона предвиждат забрана на стопанския и любителския риболов с герими, свободно плуващи във водите (или неконтролирани от брега), независимо от броя на куките, монтирани на тях, живи примамки от инвазивни чужди видове съгласно актуалния списък на инвазивни чужди видове на Европейския съюз и живи примамки от определени неместни видове.


Рибарите ще могат да задържат до 5 кг от всички видове риба и други водни организми, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. При риболовен излет с продължителност повече от 1 ден рибарите могат да запазват за себе си до 4 кг пъстървови риби и до 6 кг за всички останали видове риби и други водни организми, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. Ако риболовният излет е в Черно море, те могат да задържат за себе си до 10 кг за всички видове риби и други водни организми. В случай на улов на количество, по-голямо от разрешеното, са длъжни да връщат уловените екземпляри незабавно във водата, независимо от състоянието им.

9 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page